Kannukasvi

Nepenthes – Tropical pitcher plant –

Trooppisia kannukasveja eli Nepenthes-suvun lajeja esiintyy Kaakkois-Aasiassa kuten Indonesiassa, Malesiassa ja Papua-Uudessa-Guineassa. Suku käsittää Noin 170 lajia.

Kasvin keinot

Kasvin ansa, eli kannu, muodostuu lehden päähän kasvaneen kärhön päähän.  Kannu houkuttele olemuksellaan hyönteisiä muun muassa kirkkailla väreillä, karvoilla ja medellä luokseen. Kannun suuaukon reunus on liukas, varsinkin sateen jälkeen ja hyönteinen menettää helposti jalansijansa ja putoaa ansaan. Kannun pohjalla olevat, kasvin erittämät ruoansulatusentsyymit sulattavat syönteisen pehmetä osat, jättäen vain kovat kitiinikuoret jäljelle.

Levinneisyyskorkeudesta riippuvat lämpötilat

Kaikkia näitä ”neppejä” ei voi kasvattaa samanlaisissa oloissa, koska lajit luokitellaan omiin ryhmiinsä sen mukaan kuinka ylhäällä maanpinnasta ne kasvavat. Vuoristolajit tarvitsevat viileät yöt ja alangoilla kasvavat lajit lämpöiset yöt. Näitä ryhmiä ovat (Ultra Lowland), Lowland, Intermediate, Higland , (Ultra Higland). Katso sivun oikealla puolella olevasta palkista mihin ryhmään kukin laji kuuluu.

Tarkista ettet tilaa kasveja summamutikassa jotta et päädy ostamaan kasveja joiden lämpötilavaatimuksia et voi täyttää!

Jos voit kasvattaa kasveja koko ajan lämpöisessä, mutta et voi taata viileitä öitä, hanki vain lowland lajeja, älä highlandereita.

gymnaphora

Nepenthes gymnaphora

peterdamato

Nepenthes ’Peter D’Amato’

Kasvilla on sukupuoli

Trooppiset kannukasvit ovat joko poikia tai tyttöjä. Tämän tiedon saa vasta katsomalla kasvin kukkia kun kasvi on kasvanut aikuiseksi. Tähän voi  mennä siemenestä 4-10 vuotta. Poikakukat ovat tyvestään pyöreämpiä ja kuin taan tyttökukat ovat muodoltaan ovaaleja.

Siemenet

Jotta kasvia voisi lisätä, sekä tyttö että poikakasvin on kukittava samaan aikaan.  Vaihtoehtoisesti siitepölyä voi säilyttää jääkaapissa siihen asti kun tyttökasvi alkaa kukkia. Siementen kehitys kestää noin 3-6kk