Kannukasvi

Trooppisia kannukasveja eli Nepenthes -suvun lajeja esiintyy Kaakkois-Aasiassa kuten Indonesiassa, ja Malesiassa. Kannukasvien lehdet ovat erikoistuneet saalistamaan kannun muotoisilla ansoilla hyönteisiä ja jopa pieniä nisäkkäistä. Kannu kasvaa  lehtilavan päästä lähtevän kärhön päähän. Se ei ole siis kukka, vaan lehti. Kannukasvin kukat ovat erittäin vaatimattomat, ja kaikki lajit ovat yksineuvoisia ja kaksikotisia: kasvit ovat joko tyttöjä tai poikia.

Suku käsittää noin 170 lajia, tosin nykypäivänä uusia lajeja löydetään lähes joka vuosi parisen kappaletta. Kannukasvit ovat köynnöskasveja, tarkoittaen, että kasvit kasvavat optimeissa oloissa monien metrien pituisiksi, jopa 10m korkeiksi.  Osa lajeista panostaa enemmän maanpäällä makaavien ansojen tekoon, kun taas joidenkin lajien osalla isoin panostus tulee muihin kasveihin kärhöjen avulla tarraavien ansojen saaliista.

Kasvin keinot

Kasvin ansa, eli kannu, muodostuu siis lehden päähän kasvaneen kärhön päähän.  Kannu houkuttele olemuksellaan hyönteisiä muun muassa kirkkailla väreillä, karvoilla ja medellä luokseen. Kannun suuaukon reunus on liukas, varsinkin sateen jälkeen ja hyönteinen menettää helposti jalansijansa ja putoaa ansaan. Kannun pohjalla olevat, kasvin erittämät ruoansulatusentsyymit sulattavat syönteisen pehmetä osat, jättäen vain kovat kitiinikuoret jäljelle.

KASVATUSOHJEET

Kasvualusta Perliitti/lannoittamaton turve/orkideamulta 1:1:1

Rahkasammal 100%

Rahkasammal, orkideamulta ja perliitti 1:1:1

Ilmankosteus 60-99%
Valo Puolivarjo. Keinovalo on helpoin valonlähde. Suosi päivänvalolamppuja joiden Kelvin numero on 5000-6500.
Lämpötila Ympäri vuoden 20-30C riippuen lajinluokittelusta

Lowland:  ympäri vuorokauden 20-35C

Intermediate:  15-25C

Highland: Päivällä 19-24C Yöllä 9-14C

Ravinto Lehtilannoitus (1/3 normaalista annostelusta), heinäsirkat, jauhomadot
Lisääminen Lehtipistokkaat, siemenet,

Levinneisyyskorkeudesta riippuvat lämpötilat

Kaikkia näitä “neppejä” ei voi kasvattaa samanlaisissa oloissa, koska lajit luokitellaan omiin ryhmiinsä sen mukaan kuinka ylhäällä maanpinnasta ne kasvavat. Vuoristolajit tarvitsevat viileät yöt ja alangoilla kasvavat lajit lämpöiset yöt.

 • Näitä ryhmiä ovat (Ultra Lowland), Lowland (LL), Intermediate, Higland (HL) , (Ultra Higland).
 • Lowland lyhyesti:
  • Aina kuumaa ja lämmintä!
  • Kosteus 80-90%
  • Kasvualusta ei saa koskaan kuivua ja se saa sisältää enemmän turvetta kuin highlandereiden
 • Highland lyhyesti:
  • Päivällä lämmintä ja yöllä viileää
  • Kosteus 60-90%
  • Pitävät kasvualusta kuivahtamisesta enemmän (sis. epifyyttejä lajeja) kuin lowlanderit

Nepenthes- lajittelukaavio2

Ultra Lowland-ja Lowlandlajeja voi kasvattaa yhdessä, ja Highland-ja Ultrahighland lajeja yhdessä. Intermediatelajit menevät näiden kahden (LL ja HL) ryhmän väliin. Niitä voi osakseen kasvattaa joko jomman kumman ryhmässä, mutta ne eivät pidä täysin kokoajan-kuumista-lowland-olosuhteitsta, mutteivat myöskään erittäin-kylmistä-hinglandereiden-öistä.

Kukkiminen

Trooppiset kannukasvit ovat joko poikia tai tyttöjä. Tämän tiedon saa vasta katsomalla kasvin kukkia kun kasvi on kasvanut aikuiseksi. Tähän voi  mennä siemenestä 4-20 vuotta.  Jotta kasvia voisi lisätä, sekä tyttö että poikakasvin on kukittava samaan aikaan. Poikakasvin omistaessa ja sen kukkiessa on parasta kain kerätä siitepöly tai tarjota sitä muille kasvattajille. Tyttökasvin kukkiessa  siitepölyä voi tilata/kysellä ulkomailta säilyttää jääkaapissa siihen asti kun kukat alkavat olemaan pölytyskelpoisia. Siitepöly pysyy jääkaapissa hyvänä tämän suvun kasveilla noin 6 kuukautta.   Siementen kehitys kestää noin 3-6kk.

 • Tyttökasvin kukat:
  • Ovaalinmuotoisia
  • Niitä on määrältään vähemmän kuin mitä poikakukinnossa.
 • Poikakasvin kukat:
  • Pyöreitä tyvestään ja kukan päässä on “piikki”
  • Poikakukinto on yleensä isompi  (>enemmän kukkia, korkeampi kukinto)

Poikakasvin omistaessa ja sen kukkiessa on parasta kain kerätä siitepöly tai tarjota sitä muille kasvattajille. Tyttökasvin kukkiessa  siitepölyä voi tilata/kysellä ulkomailta säilyttää jääkaapissa siihen asti kun kukat alkavat olemaan pölytyskelpoisia. Siitepöly pysyy jääkaapissa hyvänä tämän suvun kasveilla noin 6 kuukautta.   Tyttökasvin kukat voi pölyttää parin päivän päästä niiden aukeamisesta. Kukka yleensä alkaa tuoksumaan hieman ja kukan kärki muuttuu kiiltäväksi meden takia. Siitepölyä painellaan kukkien päihin pumpulipuikolla kerran, kaksi päivässä noin parin päivän ajan parhaimman pölytystuloksen saamikseksi. Pölytys on onnistunut kun kukat alkavat paisua, vaihtaa väriä kellertävästä rusehtavaan ja nousta vähän yläkumaraan. Siemenkotien tummuttua ja kuivuttua ruskeanvärisiksi siemiä kuivatetaan huoneilmassa 3-4 päivän ajan. Tämä parantaa siemenien irtoamiskykyä siemenkodasta jolloin siemenet on helpompi rapsuttaa/pudottaa paperille.  Siemenet ovat valmiita noin noin 3-6 kuukauden päästä pölytyksestä.

Lisääminen

 • Lehtipistokkaat

Pistokkaiden ottaminen on helpoin yksittäinen tapa lisätä kannukasveja ja tehdä klooneja eli kopioita alkuperäisestä kasvista. Pistokkaat otetaan leikkaamalla varresta 2-3 lehteä sisältäviä varrenosia. Lehdistä leikataan puolet pois, jotta pistokkaat haihduttaisivat vähemmän. Juurruta pistokkaat vesilasissa tai istuta ne suoraan kasvualustaan ja pistä ruukku, jossa pistokas on, minigrip-pussiin.

 • Siemenet

Siemenet on kylvettävä mahdolisimman nopeasti. Kasvatusalusta saa olla normaalin aikuisen kasvin sekoitus. Älä kylvä siemeniä sammaleen päälle, koska sammal kasvaa nopeasti siementen päälle ja tukahduttaa pienet kasvinalut. Sen sijaan ylin (ohut) kerros saa olla turvetta