Kärpäsloukku

Dionaea muscipula – Venus Flytrap –

Aktiivisesta saalistustavastaan tunnetuksi tullein lihansyöjäkasvi. Laji kasvaa Yhdysvaltojen itärannikolla Pohjois-ja Etelä-Carolinassa, erityisesti 120 km säteellä Wilmingtonista. Kärpäsloukku on vaarantuneiden lajien listalla.

Kasvin keinot

Kärpäsloukku kasvattaa lehtiruotiensa päihin suuta muistuttavan ansan. Ansan sisällä on houkuttelevia mesirauhasia ja liipasinkarvoja.Saaliin on kosketettava kahta eri karvaa jotta ansa sulkeutuisi.

Jos hyönteinen koskettaa liikkuessaan kasvin ansalehdellä vähintään kahteen eri karvaan 20 sekunnin aikana, ansa sulkeutuu ja hyönteinen jää vangiksi ansan sisälle.

Kahden karvan kosketusmekanismi suojaa kasvia tarpeettomilta tapauksilta, jolloin kasvi ei menetä energiaa sulkeutuessaan turhaan esim. vesipisaran kosketuksen takia. Loukun saadessa hyönteisen ansaan loukku sulkeutuu tiiviisti ja kasvi erittää hyönteistä pikkovia entsyymejä ansan sisälle.

vft2

Kärpäsloukkuja luonnossa kasvamassa aluskasvillisuuden joukossa

Siemenet

Kärpäsloukku kukkii loppukeväästä tai alkukesästä valkoisin kukin. Kasvi käyttää paljon energiaa kukkien tekemiseen, varsinkin stressaantuneena kärpäsloukku voi kuolla kukkimiseen. Jos haluat nauttia kasvista sen erikoisuuden takia, leikkaa kukkavarsi suosiolla pois. Siemenet ovat mustia,pyöreitä ja kimmeltäviä