Kärpäsloukku

Dionaea muscipula – Venus Flytrap –

Aktiivisesta saalistustavastaan tunnetuksi tullein lihansyöjäkasvi. Laji kasvaa Yhdysvaltojen itärannikolla Pohjois-Carolinassa. Kärpäsloukku on vaarantuneiden lajien listalla.Kärpäsloukku kasvattaa lehtiruotiensa päihin suuta muistuttavan ansan. Ansan sisällä on houkuttelevia mesirauhasia ja liipasinkarvoja.Saaliin on kosketettava kahta eri karvaa jotta ansa sulkeutuisi.

Jos hyönteinen koskettaa liikkuessaan kasvin ansalehdellä vähintään kahteen eri karvaan 20 sekunnin aikana, ansa sulkeutuu ja hyönteinen jää vangiksi ansan sisälle.

Kahden karvan kosketusmekanismi suojaa kasvia tarpeettomilta tapauksilta, jolloin kasvi ei menetä energiaa sulkeutuessaan turhaan esim. vesipisaran kosketuksen takia. Loukun saadessa hyönteisen ansaan loukku sulkeutuu tiiviisti ja kasvi erittää hyönteistä pikkovia entsyymejä ansan sisälle.

Kasvatusohjeet:

Kasvualusta Hiekka/perliitti ja lannoittamaton turve 1:1.
Ilmankosteus Ei vaadi erikoishuomiota.
Valo Vaatii erittäin runsaasti valoa. Vie kasvi kesäksi ulos.
Lämpö Kasvukausi -35C astetta.
Lepokausi -1-10C
Ravinto Kesällä kasvi syö itsekseen hyönteisiä mutta jos niin ei käy, voit ruokkia 2 viikon välein esimerkiksi jauhomadoilla. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista. Talvilevolla ei ruokita.
Talvilepo Kasvi vaatii talvilevon.  Lepoaika on 3-4 kk. Siirrä kasvi loka-marraskuussa joko jääkaappiin minigrip-pussissa tai viileään kellariin.
Lisääminen Jaa keväällä ennen kasvin kasvuun lähtöä kasvin mukulasipuli. Voi jakaa myös lehtipistokkaista joissa on oltava mukana valkoista tyveä. Pölytys onnistuu luonnollisesti, voit myös pölyttää itse.
vft2
Kärpäsloukkuja luonnossa kasvamassa aluskasvillisuuden joukossa

Siemenet

Kärpäsloukku kukkii loppukeväästä tai alkukesästä valkoisin kukin. Kasvi käyttää paljon energiaa kukkien tekemiseen, varsinkin stressaantuneena kärpäsloukku voi kuolla kukkimiseen. Jos haluat nauttia kasvista sen erikoisuuden takia, leikkaa kukkavarsi suosiolla pois. Siemenet ovat mustia,pyöreitä ja kimmeltäviä