Kihokki

Drosera – Sundew –

Kihokit erittävät lehdissä sijaitsevien karvojen päihin tahmeaa liima-ainetta (mucilage). Hyönteinen huijaantuu luulemaan kiltäviä pisaroita mesikasteeksi tai medeksi ja jää kiinni pisaroihin.  Kasvi erittää karvojen kautta tahmeaan aineeseen entsyymejä jotka hajottavatyönteiset.KASVATUSOHJEET

 • Kasvualusta: 1:1 Hiekka/perliitti/kevytsora ja lannoittamaton turve.
 • Kasteluvesi: Sadevesi, järvivesi, hyvin pehmeä hanavesi.
 • Kastelutapa: Pidä kihokkien kasvualusta aina märkänä pitämällä ruukkua vettä sisältävän aluslautasen päällä.
 • Ilmankosteus: Noin +60%. Älä sumuttele kihokin lehtiä.
 • Valo: Puolivarjo.
 • Valonlähde: Keinovalo lähellä kasvia (10-20 cm).
 • Lämpö: n. 20-30 astetta.
 • Ravinto: Hyönteiset, kalanruoka 2 viikon välein. Jos käyttää kalanruokaa, ruokapalat on kostutettava jotta kasvi reagoi ”saaliiseen”.
 • Talvilepo: Lajikohtainen, mutta yleisimmin myydyt, trooppiset  lajit (D. capensis, aliciae) eivät tarvitse lepoa.
 • Lisääminen: Jakamalla, pistokkaista, siemenistä. Lehtipistokkaat ovat erittäin helppoja. Työnnä lehden kanta turpeeseen. Siemenet kylvetään suoraan turpeen pinnalle.

ERILAISET KIHOKIT

 1. Lauhkean alueen kihokit (Temperate)
 2. Trooppiset kihokit (Tropical)
 3. Kääpiökihokit (Pygmy)
 4. Mukulakihokit (Tuberous)
 5. Villakihokit (Woolly/ Petiolaris complex)

Lauhkean alueen kihokit
Nämä lajit muodostavat talveksi tiukan talvehtimissilmun. Pakkasta kestävä rakenne mahdollistaa kasvin selviytymisentalven yli. Kaikki Pohjois-Amerikan ja Euroopan lajit kuuluvat tähän ryhmään sekä D. arcturi Australiasta.

Trooppiset kihokit
Nämä lajit kasvavat ympäri vuoden yhtenäisten ilmasto-olosuhteiden alla.

Kääpiökihokit
Ryhmä käsittää noin 40 Australialaista lajia jotka ovat kooltaan tunnusomaisen pieniä ja joiden keskus on tiheäkarvainen (tämä suojaa niitä Australian voimakkaalta kesäauringolta). Ne lisääntyvät kukkien ohella myös suvuttomasti muodostamalla silmuja.

Mukulakihokit
Noin 50 Australialaista lajia jotka muodostavat maanalaisen mukulan selviytyäkseen äärimmäisen kuivista kesistä. Syksyn tullen ne ne kasvavat uudelleen. Mukulakihokit voidaan jakaa kahteen osaan: niihin jotka muodostavat ruusukkeita (rosettes) ja niihin jotka muodostavat pitkiä varsia ja kiipeävät.

Villakihokit
Ryhmä n. 14:ta Australialaisista troopisista lajista jotka elävät jatkuvasti lämpöisissä, mutta epäsäännöllisesti märissä olosuhteissa. Nämä lajit ovat kehittäneen erityisiä strategioita selviytyäkseen maaperän märkyyden muutoksista. Esimerkiksi monen lajin lehdet ovat pienten karvojen (Trichomes) peitossa mikä auttaa kasvia pitämään yllä kosteutta ja kondensoimaan aamukastetta.a valokuva

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close