Tötterölehti

Sarracenia– Trumpet pitcher plant –

Pohjois-Amerikasta kotoisin olevat Sarracenia-suvun kasvien lehdet ovat tötterömäisiä ansoja, jotka houkuttelevat hyönteisiä väreillä ja makealla medellä. Tötterön reunus ja sisäpinnat ovat erittäin liukkaat jonka takia  hyönteiset putoavat ansan. Sisempänä tötteröä alaspäin suuntautuvat karvat estävät poispääsyn. Kasvi erittää seinistään sulatusentsyymejä, jotka sulattavat hyönteisten pehmeimmät osat.

Sarracenia on ruohovartinen perennakasvisuku, jota tavataan yksinomaan Yhdysvaltojen kaakkoisosissa. Poikkeuksena on S. purpurea joka kasvaa Kanadan korkeudelle saakka. Sarracenia suvun kasveilla kannujen ylivuoto on ratkaistu läpällä (lid), joka on periaatteessa leventynyt lehdykkä, joka peittää rullatun lehtituubin sisäänkäynnin ja suojaa sitä sateelta. Sarracenia lajit erittävät entsyymejä, kuten proteaaseja ja fosfataaseja ruoansulatusnesteeseen kannun pohjalla.
Nämä Pohjois-Amerikkalaiset kannukasvit kukkivat kevällä kasvattamalla hieman kannuja suuremman varren päähän kukan. Kukinta tapahtuu ennen ansojen ilmestymistä jolloin pölyttäjillä on pienempi todennäköisyys jäädä henkiin ja pölyttää kukat. Suurimmat suvun tötteröt ovat yli metrin korkeita.

KASVATUSOHJEET

 • Kasvualusta:
  • 1:1 lannoittamaton turve ja hiekka/perliitti/kevytsora
  • 2:1 lannoittamaton turve : perlitti
 • Ilmankosteus: Ei ole vaatelias. Pärjää kuivassakin ilmassa suorassa auringonpaisteessa kunhan kasvualusta on aina märkä.
 • Valo: Vaatii hyvin runsaasti valoa. Näille kasveille ei voi antaa liikaa valoa ja niinpä on parempi että niitä kasvatettaisiin ulkona. Sisällä tötteröistä kasvaa epämuodostuneita, koska ne eivat saa tarpeeksi valoa. Lisäksi jos sarroja pitää ikkunalaudalla, tötteröt kasvavat vinoon koska valonlähde ei tule suoraan ylhäältä.
 • Valonlähde: Auringonvalo on paras valo! Rakastaa porottavaa suoraa auringonpaistetta!
 • Kastelutapa: Pidetään jatkuvasti märkänä aluslautasella, ei saa antaa koskaan kuivua. Talvilevolla pidetään vain kosteana.
 • Lämpö: -5C -35°C Lajien välillä on eroja. Esimerkiksi S. rubra kestää vain noin -5C kun taas S. purpurea jopa -20°C pitempiaikaista pakkasta.
 • Talvilepo: ON. Noin 3-5 kuukauden talvilepo on välttämätön jonka aikana kasvi kerää voimia seuraavaa kasvukautta varten. Hyvä aika on loka-marraskuusta helmi-maaliskuuhun. Talvilämpötila saa vaihdella 0C-10C. Jääkaappitalvehditus onnistuu myös, jolloin kasvi pakataan minigrippussiin niin, että juuret kiedotaan vähäiseen määrään kasvualustaa ja tämän jälkeen talouspaperiin.Leikkaa kasvin lehdet noin 3-5cm pituisiksi.
 • Lisääminen: Maavarren jakaminen, lehtipistokkaan (harvakseltaan), siemenestä.

 

ISTUTTAMINEN

Tötterölehdet tulisi istuttaa niin, että niiden kasvupiste on näkyvissä maan pinnalta, mutta loppu osa kasvista jää maan alle. Tämä on etenkin Suomen oloissa tärkeää, koska maan päällä lepäävä  maavarsi on arempi kylmyydelle keväällä ja syksyllä.

rhizome-copy

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close