Tötterölehti

Sarracenia– Trumpet pitcher plant –

Tötterölehdet ovat kotoisin Pohjois-Amerikasta. Siellä ne ovat levittäytyneet itärannikolle Kanadasta Floridaan välisellä kaistaleella. Tötterölehdet ovat paikoin erittäin harvinaisia. Nämä Sarracenia-suvun kasvien lehdet ovat tötterömäisiä ansoja, jotka houkuttelevat hyönteisiä väreillä ja makealla medellä. Tötterön reunus ja sisäpinnat ovat erittäin liukkaat jonka takia  hyönteiset putoavat ansan. Sisempänä tötteröä alaspäin suuntautuvat karvat estävät poispääsyn. Kasvi erittää seinistään sulatusentsyymejä, jotka sulattavat hyönteisten pehmeimmät osat.

Kasvatusohjeet:

Kasvualusta Hiekka/perliitti ja lannoittamaton turve 1:1.
Ilmankosteus Ei vaadi erikoishuomiota.
Valo Vaatii erittäin runsaasti valoa. Vie kasvi kesäksi ulos.
Lämpö Kasvukausi 5 – 35C astetta.
Lepokausi -1 -5C
Ravinto Kesällä kasvi syö itsekseen hyönteisiä mutta jos niin ei käy, voit ruokkia 2 viikon välein esimerkiksi jauhomadoilla. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista. Talvilevolla ei ruokita.
Talvilepo Kasvi vaatii talvilevon.  Lepoaika on 3-4 kk. Siirrä kasvi loka-marraskuussa joko jääkaappiin minigrip-pussissa tai viileään kellariin.
Lisääminen Jaa keväällä ennen kasvin kasvuun lähtöä kasvin mukulasipuli. Voi jakaa myös lehtipistokkaista joissa on oltava mukana valkoista tyveä. Pölytys onnistuu luonnollisesti, voit myös pölyttää itse.
purppu
Sarracenia purpurean normaaleja purppuroita kukkia, sekä lehtivihreätön, että normaali värimuoto

Kukkiminen

Nämä Pohjois-Amerikkalaiset kannukasvit kukkivat kevällä kasvattamalla hieman kannuja suuremman varren päähän kukan. Kukinta tapahtuu ennen ansojen ilmestymistä jolloin pölyttäjillä on pienempi todennäköisyys jäädä henkiin ja pölyttää kukat. Suurimmat suvun tötteröt ovat yli metrin korkeita.

Istuttaminen

Tötterölehdet tulisi istuttaa niin, että niiden kasvupiste on näkyvissä maan pinnalta, mutta loppu osa kasvista jää maan alle. Tämä on etenkin Suomen oloissa tärkeää, koska maan päällä lepäävä  maavarsi on arempi kylmyydelle keväällä ja syksyllä.

rhizome-copy