Yökönlehti

Pinguicula, yleisemmin tunnettu nimellä yökönlehti käyttää tahmeita rauhasten peitoissa olevia lehtiä houkutellakseen hyönteisiä ansaan ja sulattaakseen saaliinsa. Kuten lähes kaikilla lihansyöjäkasveilla, yökönlehden kukat ovat muuta kasvia korkeammalla, jotta kasvin kukkia pölyttävät hyönteiset eivät joutuisi ansoihin

Tällä hetkellä tunnetaan noin 80 eri yökönlehtilajia, joista suurin osa lajeista esiintyy etelä-ja keski-Amerikassa. Suvun lajit luokitellaan eri ilmastotyyppien avulla trooppisiin ja lauhkeisiin.

Suomessa esiintyy kolme yökönlehtilajia:

P. alpina (valkoyökönlehti) , P. villosa (karvayökönlehti) sekä P. vulgaris (siniyökönlehti).

KASVATUSOHJEET

Kasvualusta 1:1 Hiekka/perliitti/kevytsora ja lannoittamatonturve
Ilmankosteus Ei vaadi erikoishuomiota.
Valo Kohtalainen valo. Keinovalo lähellä kasvia, auringonvalo (huom! (<50%) kuiva huoneilma + suora auringonvalo kuivattavat yhteisvaikutuksena limapisarat pois.
Lämpö Yleisesti ottaen 20-25 astetta lajista riippuen.
Kastelutapa: Pidä ruukku aluslautasella jolla on vettä. Anna veden haihtua ennen seuraavaa kastelua. Yökköjen juuret mätänevät jos ne joutuvat olemaan alituisesti märkinä.
Ravinto Kesällä kasvi syö itsekseen hyönteisiä mutta jos niin ei käy, voit ruokkia 2 viikon välein esimerkiksi jauhomadoilla. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista. Talvilevolla ei ruokita.
Talvilepo Riippuu lajista. Kauppasta yleisimmin myytävät lajit eivät tarvitse.
Lisääminen Lisääminen onnistuu jakamalla, lehtipistokkaasta tai kasvattamalla siemenistä.